Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ




Τι συμβαίνει με το βάρος μας;

Οι άνθρωποι που συσσωρεύουν πολύ λίπος γίνονται υπέρβαροι. Ο αριθμός των υπέρβαρων ανθρώπων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Σε γενικές γραμμές, αυτό οφείλεται στον καθιστικό τρόπο ζωής αλλά και στην ανθυγιεινή διατροφή. Στην εποχή μας, οδηγούμε αντί να περπατάμε, τα επαγγέλματα μας είναι καθιστικά, ενώ περνάμε περισσότερο χρόνο από ποτέ βλέποντας τηλεόραση.


Πως γινόμαστε υπέρβαροι;

Το περιττό βάρος συσσωρεύεται, όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε κατά τη σωματική δραστηριότητα και κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Αυτή η επιπλέον τροφή αποθηκεύεται σε μορφή λίπους και μάλιστα τις περισσότερες φορές σε σημεία που δεν θέλουμε! Αυτή η διαδικασία αύξησης του βάρους συνήθως διαρκεί χρόνια, όμως οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά μέσα σε λίγους μήνες.


Γιατί με νοιάζει το βάρος μου;

Διατηρώντας το βάρος σε  φυσιολογικά επίπεδα, νιώθετε καλύτερα εσείς οι ίδιοι και ελαττώνετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Εάν υποφέρετε ήδη από μια από αυτές τις παθήσεις, το χάσιμο βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους.
Θα σας βοηθήσει επίσης να έχετε καλύτερη εμφάνιση και να νοιώθετε καλύτερα, να βελτιώσετε γενικότερα την υγεία και την αυτοπεποίθηση σας!







Συνέπειες του υπερβολικού βάρους

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

  • Διαβήτης – ο κίνδυνος για τους υπέρβαρους ενήλικες είναι τρεις φορές μεγαλύτερος απ΄ ότι για όσους διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος

  • Προβλήματα με τις αρθρώσεις , πχ. Αρθρίτιδα

  • Πέτρες στη χοληφόρο κύστη


Πως μπορώ να ξέρω αν είμαι υπέρβαρος;

Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος, εφόσον καθένας μας έχει διαφορετική διάπλαση, είναι ωστόσο δυνατό να έχετε μια ιδέα για το ποια είναι τα φυσιολογικά όρια βάρους για το ύψος σας. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να δείτε αν το βάρος σας είναι μέσα στα πλαίσια των φυσιολογικών ορίων.

Σήμερα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι μετρούν επίσης τη μέση, για να δουν εάν το βάρος σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Για τους άντρες, η μέτρηση αυτή συνιστάτε να είναι κάτω από 94 εκ. και για τις γυναίκες κάτω από 80 εκ. Εάν η μέτρηση δείχνει 102 εκ. ή παραπάνω για τους άντρες και 88 εκ. ή παραπάνω για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να χάσετε βάρος. Όταν είστε μεταξύ 94-102 για τους άντρες και 80-88 για τις γυναίκες, είναι σημαντικό να μην πάρετε άλλο βάρος.


Πίνακας Δείκτη Μάζας Σώματος
(ΔΜΣ= βάρος/ ύψος2 )

Εάν ο ΔΜΣ βρίσκεται

  • Κάτω από 18,5: θα ήταν καλό να πάρετε κιλά

  • Μεταξύ 20-25: συγχαρητήρια, το βάρος σας βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος

  • Μεταξύ 25-30: η υγεία σας θα ήταν καλύτερη εάν χάνατε λίγα κιλά

  • Πάνω από 30 : θα ήταν καλό να χάσετε αρκετά κιλά ώστε να φτάσετε μεταξύ 25-30



Πως θα χάσω βάρος;

Όπως ξέρει όποιος το προσπάθησε, δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς κιλά κι ακόμη περισσότερο να μην τα ξαναπάρει. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι σταδιακή. Προσπαθήστε να χάνετε ½ με 1 κιλό την εβδομάδα μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας στόχο. Ίσως πάρει αρκετό καιρό, γι΄ αυτό δεν θα πρέπει να βιάζεστε. Κάντε υπομονή και θα τα καταφέρετε!
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε περισσότερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Συνιστάτε επίσης να ζητήσετε από το διαιτολόγο σας περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.


Χρήσιμες συμβουλές:

  • Προσπαθείτε να ασκείστε περισσότερο στην καθημερινή σας ζωή, π.χ να περπατάτε αντί να οδηγείτε

  • Εάν μπορείτε, δοκιμάστε ένα καινούριο άθλημα όπως το κολύμπι, το χορό, το μπάσκετ, το τένις

  • Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα. Τρώτε 3 ελαφριά γεύματα την ημέρα, μαζί με υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα

  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε χωρίς να σας δώσουν περιττή ενέργεια

  • Τρώτε τακτικά γεύματα βασισμένα σε αμυλούχες τροφές, όπως τα ζυμαρικά, τα σιτηρά, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα δημητριακά. Προτιμήστε τις τροφές ολικής άλεσης όποτε μπορείτε.

  • Τρώτε λιγότερα κορεσμένα ζωικά λιπαρά. Αγοράστε όσο το δυνατόν πιο άπαχο κρέας μπορείτε. Αφαιρέστε από το κρέας το λίπος που φαίνεται και την πέτσα από το κοτόπουλο. Τρώτε λιγότερα γλυκίσματα και τούρτες εμπορίου.

  • Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι τακτικά. Πρέπει να τρώτε λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλα, τόνο – ακόμα και σε κονσέρβα) τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.

  • Πίνετε πολλά υγρά όπως νερό. Έχει ελάχιστες θερμίδες και χορταίνει! Προσπαθήστε να πίνετε 6-8 ποτήρια την ημέρα

  • Προσέξτε πόσο αλκοόλ πίνετε. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες και ανοίγουν την όρεξη για λιπαρά σνακ

Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν μια μέρα φάτε περισσότερο απ΄ όσο θα έπρεπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά ή ότι θα χρειαστεί να πεινάσετε την επόμενη μέρα. Αν φάτε περισσότερο μια μέρα δεν σημαίνει ότι θα χαλάσει η δίαιτα σας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α