Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη συμπτωματολογία της άπνοιας ύπνου


Οι παχύσαρκοι που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής και, παράλληλα αθλούνται, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με νέα ελληνική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπανδρέου, εξέτασαν τις περιπτώσεις 40 παχύσαρκων ασθενών που υπέφεραν από το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, που οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.
Η διαταραχή εκτιμάται ότι αφορά το 2% έως 4% του ενήλικου πληθυσμού με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας, ενώ στους παχύσαρκους το ποσοστό της διαταραχής μπορεί να αυξηθεί στο 20-40%.
Από τους 40 ασθενείς που εξετάσθηκαν, οι μισοί ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα και οι άλλοι μισοί άλλου τύπου δίαιτα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, κάνοντας τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα την μέρα. Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν θεραπεία φορώντας ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που διοχετεύει σταθερό αέρα στους πνεύμονές τους κατά τη νύχτα.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν, στη διάρκεια του ύπνου, την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών, τις κινήσεις των ματιών, το ροχαλητό κ.α. Επανέλαβαν τον έλεγχο μετά από ένα εξάμηνο και ενώ είχε μεσολαβήσει η σχετική δίαιτα.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ασθενείς είχαν ακολουθήσει την μεσογειακή διατροφή, είχαν μειωμένο αριθμό περιστατικών άπνοιας στη διάρκεια της φάσης της ταχείας κίνησης των ματιών τους (REM), όταν κανείς συνήθως ονειρεύεται, μια φάση που κατά μέσο όρο καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής διάρκειας του ύπνου.
Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άπνοιας στη διάρκεια μιας φάσης του ύπνου, όχι όμως μια συνολική βελτίωση στη σοβαρότητα της διαταραχής.
Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.
Όπως δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, «είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα, μέσω αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα».
Πρόσθεσε όμως πως «η κλινική σημασία (της μελέτης) παραμένει ασαφής», γι’ αυτό χρειάζονται νέες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στην άπνοια, ύπνου λαμβάνοντας υπόψη τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.
Στην μελέτη συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Σ. Σχίζα, Ι. Μπουλουκάκη, Κ. Χατζής, Α. Καφάτος, Ν. Σιαφάκας και Ν. Τζανάκης.
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α