Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους

Oι έφηβοι που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. λαχανικά, μαύρο ψωμί ή άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.000 εφήβων ηλικίας 12-19. Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών στο αίμα, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) και μεγάλη περιφέρεια μέσης) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.
Διατροφή και μεταβολικό σύνδρομο
Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι περίπου το 6% του συνόλου των παιδιών έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο.
Από τα παιδιά που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών (δηλαδή λιγότερο από τρία γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες) το 9% εμφάνιζε το εν λόγω σύνδρομο, συγκριτικά με το μόλις 3% όσων η διατροφή συμπεριλάμβανε καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών (δηλαδή από 11 γραμμάρια και πάνω ανά 1.000 θερμίδες).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Τζο Κάρλσον είναι σημαντικό για τον κόσμο να γνωρίζει ότι το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί νόσο, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση νόσων όπως π.χ. ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
«Γνωρίζουμε ότι η συχνή κατανάλωση κορεσμένων ή τρανς λιπαρών, τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της γενικής χοληστερόλης στον οργανισμό» αναφέρει ο ειδικός. «Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να έχουμε ως στόχο μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης» καταλήγει.
«Όχι» στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Αν και οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και των ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών που κατανάλωναν τα παιδιά, παρόλα αυτά φάνηκε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών τους χάριζε προστασία απέναντι στους παράγοντες κινδύνου.
«Εάν με ρωτάτε τι θα πρέπει να τρώμε, τότε σίγουρα θα πρέπει να είναι κάτι που προέρχεται από το έδαφος ή κάτι που έτρεχε τριγύρω» σχολιάζει χαριτολογώντας ο δρ Λάρυ Ντιμπ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. «Καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα» υπογραμμίζει.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α