Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνεπάγεται η μεσογειακή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά, όσπρια και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα αγγειακά συμβάντα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε κατοίκους της Νέας Υόρκης.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, προκύπτει ότι κυρίως οι ισπανικής και αφρο-αμερικανικής προέλευσης συμμετέχοντες στην έρευνα, που δεν έκαναν απαραιτήτως παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αλλά το διατροφικό τους πνεύμα βρισκόταν πολύ κοντά στο πρότυπο αυτό (πολλά ψάρια, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά), είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αγγειακά προβλήματα, περιλαμβανομένου του εμφράγματος.

Επί εννέα χρόνια, ο Δρ Κλιντον Ράιτ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μελέτησαν περισσότερες από 2.500 κατοίκους του βόρειου Μανχάταν, όπου το 63% των κατοίκων είναι ισπανικής καταγωγής, το 20% αφρο-αμερικανικής και το 15% εκπρόσωποι της καυκάσιας φυλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες ομάδες πληθυσμού επιβαρύνονται από υψηλά ποσοστά καρδιακής νόσου, γι’ αυτό και οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τον τρόπο επιρροής της διατροφής.

Εστίασαν λοιπόν σε ένα μικρότερο δείγμα όπου λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ισπανοί, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μη ισπανικής καταγωγής μαύροι και λευκοί. Όλοι ήταν πάνω από 40 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Στην αρχή, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το ιατρικό ιστορικό τους και ταξινόμησαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε μια κλίμακα εννέα βαθμίδων: όσο υψηλότερη η κλίμακα, τόσο πιο κοντά η διατροφή στη μεσογειακή δίαιτα, με αφθονία λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και φυτικών ελαίων, ελάχιστο κρέας ή ζωικά λιπαρά.

Στην συνέχεια, εντόπισαν πόσα άτομα υπέστησαν μετέπειτα εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή απεβίωσαν λόγω αγγειακό προβλήματος, όπως πνευμονική εμβολή και ανεύρυσμα. Τελικά περισσότερα από 300 άτομα απεβίωσαν λόγω αγγειακού προβλήματος.

Πάντως για κάθε μονάδα που σημείωνε επιπλέον ο συμμετέχων στην κλίμακα της μεσογειακής διατροφής, μείωνε τον κίνδυνο αγγειακού θανάτου κατά 9%.

Η μελέτη δεν κατάληξε πάντως στο συμπέρασμα ότι η διατροφή επιδρούσε στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μεταξύ των 171 ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι βρίσκονταν στο ανώτερο σημείο της κλίμακας, είχαν όμοιες πιθανότητες να υποστούν το επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους που βρίσκονταν στο κατώτερο σημείο της κλίμακας.

Πάντως διαπιστώθηκε κάποια προστασία από το έμφραγμα μεταξύ εκείνων που η διατροφή τους βρισκόταν κοντά στο ανώτερο σημείο της κλίμακας μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί και να αποδοθεί στην τύχη.

Η έρευνα πάντως έρχεται να επαληθεύσει παλαιότερα στοιχεία που είχαν αναδείξει τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε διατροφικά στοιχεία όπως οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα, που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς.
health.in.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α