Αν λέγοντας «άσπρα» κρέατα εννοούμε το ψάρι , ναι , υπάρχει διαφορά. Το ψάρι έχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λίγα και «υγιεινά» λίπη. Όταν όμως μιλάμε για είδη κρέατος, δηλαδή αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Όταν ένα κρέας που θα έπρεπε να έχει κόκκινο χρώμα, είναι πιο λευκό, αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ λίπος μέσα στις ίνες του , δηλαδή έχει πολύ μη ορατό λίπος. Κάντε μια σύγκριση στο χρώμα που έχει το αρνάκι γάλακτος και σε αυτό που έχει ένα αρνί 10 κιλών. Ένα κοτόπουλο με πολύ άσπρο κρέας στο στήθος και ανοιχτόχρωμα «μπούτια», σημαίνει ότι έχει πολύ λίπος.
Ως γενικό κανόνα να θυμάστε: όσο πιο ανοιχτόχρωμο , σε σχέση με το σύνηθες είναι ένα κρέας, τόσο πιο πολύ λίπος έχει. Όσο πιο σκούρο κόκκινο χρώμα έχει, τόσο λιγότερο το λίπος που βρίσκεται «κρυμμένο» μέσα στη μϋική ίνα. Στις περιπτώσεις βέβαια αυτές, το κρέας έχει μέσα του πιο πολλές πυρηνοπρωτεΐνες , που είναι μεν πολύ θρεπτικές, αλλά ανεβάζουν πιο πολύ το ουρικό οξύ.