Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2012

Καρότο και σέλερι κατά του καρκίνου του εντέρου

Τα καρότα θεωρούνται απαραίτητα για υγιή μάτια και το σέλερι είναι γνωστό για τις διαιτητικές ιδιότητές του. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι και τα δύο διαθέτουν μία ουσία η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο. Η ουσία λέγεται λουτεολίνη, ανήκει στα φλαβονοειδή (είναι φυτικές, αντιοξειδωτικές ουσίες) και δεσμεύει δύο κυτταρικά «μονοπάτια» ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του καρκίνου. Καρότα και σέλερι δεν αποτελούν τις μοναδικές πηγές λουτεολίνης. Υπάρχει επίσης στο ελαιόλαδο, τις πράσινες πιπεριές, το θυμάρι, το ρόφημα χαμομηλιού, την μέντα και το δεντρολίβανο. Εν τούτοις, απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να εξακριβωθεί πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» εναντίον του καρκίνου. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Gastroenterology», έδειξε ότι η λουτεολίνη δρα ανασταλτικά στα χημικά «μονοπάτια» IGF και PI3K - «και τα δύο, εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του κόλου εντέρου», σύμφωνα με το σχετικό άρθρ