Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανιτάρια σοτέ με σκόρδο 

Υλικά 

1 κιλό μανιτάρια
1 κουτ.σουπ.λάδι
1 κουτ.γλυκού φρέσκο βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουτ.σούπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.      Κόβουμε την άκρη από το πόδι των μανιταριών. Τα πλένουμε τρείς φόρες σε νερό με ξίδι και τα στραγγίζουμε καλά. Τα κόβουμε στη μέση

2.      Ρίχνουμε το λάδι και τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, για να βγάλουν  τα ζουμιά τους. Τα περνάμε από ένα τρυπητό για να στραγγίσουν 

3.      Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι το βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρουμε μερικά λεπτά. Αφού σκεπάσουμε το τηγάνι , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα μανιτάρια να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου

4.      Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό

Τα μανιτάρια συνοδεύονται υπέροχα με πατάτες και μια φρέσκια σαλάτα


Μοσχαρίσιο Φιλέτο Πιπεράτο Σωτέ

Υλικά


(για 4 άτομα)

  • 1 κιλό φιλέτο μόσχου
  • 20 γρ. κόκκοι πιπεριού (πράσινοι-κόκκινοι-μαύροι)
  • 100 ml. ζωμός λαχανικών ή νερό
  • ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο
  • αλάτι χοντρό
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση 


Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες των 2-2,5 εκ. περίπου.



Βάζουμε τα πιπέρια στο γουδί και τα σπάμε αλλά όχι τελείως, θέλουμε τα πιπέρια να έχουν υφή.



Απλώνουμε τα πιπέρια σε ένα ξύλο και ακουμπάμε επάνω τους τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να κολλήσουν πάνω στο κρέας.



Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε τα φιλέτα για όσο χρόνο θέλει ο καθένας. Τα αποσύρουμε και τα κρατάμε κάπου ζεστά.



Σβήνουμε με κρασί κόκκινο τη σάλτσα που έχει περισσέψει στο τηγάνι. Αφήνουμε να φύγει το πολύ αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και βράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό.



Σερβίρουμε τα φιλέτα σε ίσιο πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.



Καλή σας όρεξη...

Κολπάκι για υγιεινό κοτόπουλο

Αν θέλετε να φάτε υγιεινό κοτόπουλο και πεντανόστιμο κοτόπουλο, δεν έχετε παρά να κάνετε το εξής:  

Μαρινάρετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο με μπαχαρικά και μουστάρδα. Παίρνετε ένα μπουκάλι μπύρας γυάλινο και το γεμίζετε με νερό μέχρι επάνω. Τοποθετείτε το μπουκάλι όρθιο σε ένα ταψί με λίγο νερό, περνάτε το κοτόπουλο πάνω στο μπουκάλι (σαν να είναι σούβλα) και το ψήνετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς!!


Μπάρες δημητριακών με βρώμη & μπανάνα


ΥΛΙΚΑ: 
  • 300γρ. βούτυρο
  • 150γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη ή 75γρ.μαύρη ζάχαρη
  • 100γρ. μέλι
  • 700γρ. βρώμη
  • 50γρ. αμύγδαλα σπασμένα
  • 50γρ. αμύγδαλα φυλέ
  • 100γρ. σουσάμι
  • 2 ασπράδια μαρέγκα
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 μπανάνες πολτοποιημένες ή 16 σύκα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το σουσάμι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ
και τη βρώμη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε την μπανάνα και την μαρέγκα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο χαμηλό τσέρκι ή ταψάκι 26Χ26 εκ.περίπου και ύψους 2 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσει.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Cookies με καρύδια & σταφίδες

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλ.σπορέλαιο
  • 1 φλ.μαύρη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 φλ.ξανθιές σταφίδες
  • 1 φλ.μαύρες σταφίδες
  • 1 φλ.χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 3 ½ φλ αλεύρι
  • ½ κ.γλ. σόδα διαλυμένη σε ½ φλ γάλα 1,5%
  • 1 Μπείκιν πάουντερ
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε καλά τις σταφίδες, αφού τις σκουπίσετε καλά τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπείκιν πάουντερ.
Χτυπάτε το σπορέλαιο με την ζάχαρη. Προσθέτετε τους κρόκους εξακολουθείτε το χτύπημα.
Ρίχνετε το γάλα που έχετε διαλύσει νωρίτερα την σόδα, συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας την καρυδόψιχα.
Ρίχνετε τις σταφίδες το μισό αλεύρι και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Χτυπάτε καλά με το μίξερ.
Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια έως ότου γίνει σφιχτή η ζύμη. 
Πλάθετε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα που έχετε στρώσει λαδόκολλα και ψήνεται
στους 180 oC (σε φούρνο που έχετε προθερμάνει) 15 με 20 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσουν). 


Κοτόπουλο στο Φούρνο με Δενδρολίβανο Ρίγανη και Λεμόνι

Υλικά


(για 4 άτομα)

  • 4 μπούτια κοτόπουλο
  • 2 λεμόνια χυμό
  • 60 χλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
  • ½ κ. γλυκού ρίγανη
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
  • λίγο νερό



Εκτέλεση



Σε μία λεκάνη (τόσο μεγάλη ώστε να χωράει το κοτόπουλο), βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός του κοτόπουλου, και ανακατεύουμε καλά.



Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, αν το πήραμε ολόκληρο.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο στη λεκάνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί με τη μαρινάδα όσο το δυνατόν καλύτερα. Το κλείνουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες (καλύτερα όλο το βράδυ).



Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ανάλογο ταψί και περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα-μαρινάδα με το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και τα άλλα υλικά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.



Ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα, στους 180ο C.



Σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα ή ρύζι ή noodles.

Καλή σας όρεξη...



Πέννες ολικής αλέσεως με γαλοπούλα καπνιστή και κίτρινες πιπεριές




Υλικά για 4 άτομα

500 γρ πέννες ολικής αλέσεως

4 κίτρινες πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

8 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

8 κουταλιές σαλάτα τομάτας

80 γρ τριμμένο τυρί

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Κόβετε τις πιπεριές σε μικρά μπαστουνάκια και ψιλοκόβετε τα δύο ξερά κρεμμύδια .

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε. Αφήνετε να βράσουν για περίπου 9 λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνετε καλά.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια τσιγαρίζοντας για δύο λεπτά μαζί με τις κίτρινες πιπεριές.

Κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια τις φέτες καπνιστής γαλοπούλας και τα προθέτετε για να ζεσταθούν και να βγάλει η καπνιστή γαλοπούλα το άρωμα της.

Ανακατεύετε στην κατσαρόλα μαζί με τα υλικά τις βρασμένες πέννες προσθέτοντας την σάλτσα τομάτας, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε με τριμμένο τυρί.

 

Σαλάτα με φαρφάλες ολικής αλέσεως, γαλοπούλα και σάλτσα μουστάρδας

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ φαρφάλες ολικής αλέσεως
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
20 γρ βούτυρο
4 κουταλιές μουστάρδα απαλή
2 σφηνάκια λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
12 λεπτοκομμένες φέτες γαλοπούλας
Φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνετε σε ένα μπολ
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε. Αφήνετε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνετε καλά.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρατε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτετε την μουστάρδα και σβήνετε με το λευκό κρασί . Ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και τις φέτες γαλοπούλας κομμένες σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύετε και αφήνετε τα ζυμαρικά για λίγο να κρυώσουν.
Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα και  προσθέτετε από πάνω λίγο φρέσκο θυμάρι.   


Μεσογειακό κοτόπουλο διάιτης

Υλικά για 2 άτομα:
  • 1 στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2-3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
  • 1 φλιτζάνι μανιτάρια σε φέτες
  • 1 πιπεριά κομμένη σε ραβδάκια
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο κάρυ, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και το σοτάρουμε
  2. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ την ντομάτα, να σοταριστούν
  3. Τέλος προσθέτουμε και την ντομάτα και λίγο νερό και αφήνουμε σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πιεί τα υγρά του.
Αρνάκι με βότανα

Υλικά
600 γρ. αρνί μπούτι ή ωμοπλάτη
1 κουτ. γλυκ. μαντζουράνα
1 κουτ. γλυκ. ρίγανη
1 κουτ. γλυκ. θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
Πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
150 γρ ζεστό ζωμό λαχανικών
120 γρ λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σουπ. πρόβειο γιαούρτι 

Εκτέλεση
1.Τρίβουμε τα βότανα στα χέρια μας και τα ανακατεύουμε σε ένα  μπολάκι
2.Στο ίδιο μπολάκι ανακατεύουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να τραβήξουν για 15 λεπτά τουλάχιστον.
3.Πλένουμε το κρέας με κρύο νερό και το στεγνώνουμε καλά
4.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς
5.Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα των βοτάνων, το αλατοπιπερώνουμε, το τοποθετούμε σε ένα πιρέξ και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι με τα βότανα
6. Ψήνουμε το αρνάκι στο φούρνο στη δεύτερη σκάλα από κάτω, σκεπασμένο, για 40 λεπτά περίπου. Στη διάρκεια το ψησίματος, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών λίγο λίγο γύρω από το κρέας και το περιχύνουμε κάθε τόσο.
7. Ένα δεκάλεπτο πριν από το τέλος του ψησίματος , περιχύνουμε το κρέας με το κρασί και αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι
8. Δένουμε τη σάλτσα του ψητού μας με το γιαούρτι

Στο πιάτο αυτό ταιριάζουν πατάτες και χωριάτικη σαλάτα 


Μοσχαρίσια Φιλετάκια με Σάλτσα Μαυροδάφνης

Υλικά

(για 4 άτομα)
  • 1 κιλό μοσχάρι από ουρά
  • ελαιόλαδο
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 σκόρδο
  • 200 ml. ζωμό λαχανικών
  • 100 ml. μαυροδάφνη
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
για τη γαρνιτούρα:
  • 400 γρ. ρύζι basmati
  • 20 γρ. αρακά
Εκτέλεση
Κόβουμε την ουρά του μόσχου σε χοντρές φέτες, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του μόσχου σε λίγο ελαιόλαδο για όσο χρόνο επιθυμούμε ο καθένας, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα κρατάμε κάπου ζεστά.

Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μειωθεί η ποσότητα των υγρών στο μισό.

Ταυτόχρονα βράζουμε το ρύζι για όσο χρόνο λέει το πακέτο, 3-4 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον αρακά. Σουρώνουμε και δροσίζουμε ελαφρώς κάτω από τρεχούμενο νερό.

Στη σάλτσα πάλι, αποσύρουμε και περνάμε από σουρωτήρι. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι  να μειωθεί ο όγκος της και να γίνει πιο πηχτή.

Σερβίρουμε τα φιλετάκια σε ίσιο πιάτο, το ρύζι και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Μικρά μυστικά: Η σάλτσα μαυροδάφνης είναι μία από τις πιο εύγευστες σάλτσες...
 
Καλή σας όρεξη...


Σουβλάκια λαχανικών & μπριζόλες στο BBQ

Υλικά

Για τα σουβλάκια
150 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
200 γρ. τοματίνια
200 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια
1 κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη πιπεριά
2 ρίζες φινόκιο
λάδι για άλειμμα
χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τις μπριζόλες
μπριζόλες, πανσέτες ή φιλέτα χοιρινά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη ή δενδρολίβανο
λάδι για άλειμμα

Εκτέλεση 

Εκτέλεση για τα σουβλάκια: Βράζετε τα κρεμμύδια χωρίς να τα ξεφλουδίσετε για 10 λεπτά, τα στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε. Πλένετε τα τοματάκια. Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε κομμάτια. Καθαρίζετε και τα μανιτάρια. Καθαρίζετε το φινόκιο και το κόβετε σε τέταρτα. Καρφώνετε τα λαχανικά εναλλάξ στα ειδικά σουβλάκια, τα αλείφετε με λάδι και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά στο μπάρμπεκιου. Πριν τα σερβίρετε τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.

Εκτέλεση για το κρέας: Πλένετε και στεγνώνετε καλά το κρέας σε χαρτί κουζίνας και το αλείφετε με λάδι.  Το τοποθετείτε στο μπάρμπεκιου. Μόλις ψηθεί από την μία πλευρά το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (ή δενδρολίβανο) και το ψήνετε και από την άλλη. Σερβίρετε το κρέας με τα σουβλάκια λαχανικών.


Σφυρίδα ψητή στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

"Για ένα μεγάλο ψάρι γύρω στα 1250 γρ. θα χρειαστείτε:
1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες
3 μέτρια κρεμμύδια
2 ή 3 σκελίδες σκόρδο
0,1 λ. άσπρο κρασί
2 γερές κουταλιές ψιλοκομμένο ντοματάκι
1 μικρό λεμόνι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι και ½ πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 μισοφουσκωτό κουταλάκι βασιλικό ή θυμάρι ή 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 ή λίγο περισσότερο γεμάτες κουταλιές τρίμμα φρυγανιάς
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Χαράζετε το ψάρι σας βαθιά και στις χαρακιές μπήγετε από μισή φέτα λεμονιού. Το τοποθετείτε στη μέση ενός λαδωμένου ταψιού και του ρίχνετε το μισό αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε τις πατάτες με το κρασί, το λάδι, το πιπέρι, το αλάτι και την ντομάτα. Τις βάζετε γύρω από το ψάρι και τους προσθέτετε τα αρωματικά και τα κρεμμύδια. Στο επάνω μέρος του ψαριού βάζετε τη φρυγανιά, που πρέπει να το σκεπάζει καλά. Αν το ψάρι είναι άλλο από σφυρίδα, βάλτε περισσότερη, για να έχει το ψάρι καλύτερη προστασία και έτσι να μη στεγνώσει ώσπου να ψηθούν οι πατάτες. Ραντίζετε με λίγες σταγόνες το τρίμμα.

Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Κάθε 10 λεπτά το ραντίζετε με το ζουμί του.

Τόνος Ψητός, Πικάντικος

Υλικά

1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
αλάτι
1 κουτ. γλυκού σπασμένους κόκκους κόλιανδρο
1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
Φέτες λεμόνι και ή ελαιόλαδο για το σερβίρισμα (προαιρετικό)


Εκτέλεση

Για κάθε άτομο 1 φιλέτο Τόνου ή Ξιφία, με πάχος περίπου 2- 2 1/2 εκ.
(Πολλαπλασιάστε τη συνταγή, ανάλογα με τις μερίδες  που θέλετε να σερβίρετε)

Περιχύστε με μπόλικο λεμόνι τα φιλέτα και αλατίστε τα.

Σε γαβάθα ανακατώστε μαζί ¼ κ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ. γλυκού σπασμένους κόκκους κόλιανδρο, και 1 κ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι.

Ακουμπήστε τα φιλέτα να κολλήσει πάνω στην κάθε μεριά τους από το μίγμα μπαχαρικών.

Ψήστε στην πλάκα, στην ψησταριά ή στο γκριλ, μόνο μέχρι να σφίξει το κρέας. Προσοχή, μην ψήσετε πολύ τον τόνο, γιατί δεν τρώγεται!

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ

½ κ. Μανιτάρια
2 μεγάλα Μαρούλια
1 ματσάκι Φρέσκα Κρεμμυδάκια
1 ματσάκι Άνηθο
1 Αυγό
1 Λεμόνι
Αλάτι & Πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 αν είναι μεγάλα ή στα 4 αν είναι μικρά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα μανιτάρια μας. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα γυρνώντας τα συνεχώς για να καβουρδιστούν από όλες τις πλευρές, να μοσχομυρίσουν και να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένο, φρέσκο κρεμμυδάκι και το αφήνουμε και αυτό 1-2 λεπτά να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα κομμάτια του μαρουλιού και αφήνουμε τα ζαρζαβατικά μας να βράσουν και να μαραθούν με τα ζουμιά που θα βγάλουν για 15-20 λεπτά ανακατεύοντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο για να μοσχομυρίσει το φαγητό και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού. Προσθέτουμε αλάτι για να τραβήξει τα υγρά του φαγητού και πιπέρι και το φαγητό μας είναι έτοιμο για αυγόκομα. Το αφήνουμε 5 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και αυγοκόβουμε.

Για να αυγοκόψουμε:
 
Αρχικά χτυπάμε το ασπράδι του αυγού για να αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού για να δέσει το αυγόκομα και μια κουταλιά της σούπας ζουμί από το φρικασέ για να μην κόψει και περιχύνουμε το φαγητό μας. Και έτοιμο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α