Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ


 Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν:

1.
Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες.

2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία.

3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα.

4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος. 

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
 
Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στον προσδιορισμό ενός υγιούς επιπέδου βάρους και στο σχεδιασμό σωστού διαιτολογίου και προγράμματος άσκησης, τα οποία μπορούν να παρακολουθηθούν για την αποτελεσματικότητά τους μέσω της σωστής εκτίμησης του επιπέδου λίπους και άλιπης μάζας. Επίσης το ποσοστό του λίπους μπορεί να βοηθήσει στη σωστή εκτίμηση της σωματικής ανάπτυξης και της ωρίμανσης των παιδιών, καθώς και στη σωστή εκτίμηση των μελλοντικών κινδύνων υγείας των παιδιών λόγω εσφαλμένης διατροφής. Ο αθλητισμός είναι ένας άλλος τομέας όπου είναι απαραίτητη αυτή η εκτίμηση, καθώς η απόδοση των αθλητών εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και από το ποσοστό σωματικού λίπους.
 Πολλές μελέτες έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην επίδοση του αθλητή και το Ποσοστό Σωματικού Λίπους. Όσο υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους υπάρχει, τόσο φτωχότερη είναι η επίδοση του αθλητή στα περισσότερα αθλήματα ειδικότερα σε εκείνα που απαιτούν μεταφορά στο χώρο.

Ποσοστά λίπους ανά φύλο και ηλικία σε μη αθλούμενους

Γυναίκες

Ηλικία
Λιποβαρής
Υγιές  βάρος
Υπέρβαρος
Παχύσαρκος
20-40
χαμηλότερο από 21%
21-33%
33-39%
Υψηλότερο από 39%
41-60
Χαμηλότερο από 23%
23-35%
35-40%
Υψηλότερο από  40%
61-79
Χαμηλότερο από  24%
24-36%
36-42%
Υψηλότερο από  42%

Άντρες 

Ηλικία
Λιποβαρής
Υγιές  βάρος
Υπέρβαρος
Παχύσαρκος
20-40
Χαμηλότερο από  8%
8-19%
19-25%
Υψηλότερο από  25%
41-60
Χαμηλότερο από 11%
11-22%
22-27%
Υψηλότερο από 27%
61-79
Χαμηλότερο από 13%
13-25%
25-30%
Υψηλότερο από  30%

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εναλλακτικές πηγές Ασβεστίου και Σίδηρου κατά τη διάρκεια της Νηστεία

Γλυκά νηστίσιμα πρωινά!

Παιδί και Αθλητισμός: Η διατροφή των μικρών αθλητών

Επιμέλεια: 
Ελένη Φουσέκα 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών δημιουργεί διαταραχές στη διατροφή τους ευνοώντας την παράληψη κύριων γευμάτων και την αντικατάσταση τους με πρόχειρα γεύματα εκτός σπιτιού που τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης των παιδιών προέρχεται από γλυκά και αναψυκτικά.
Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να λειτουργεί σωστά, στις σωστές όμως ποσότητες. Πρέπει να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, να παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τις καθημερινές δραστηριότητες αλλά παράλληλα να μην δημιουργεί προβλήματα στην υγιή ανάπτυξη του, να βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να διατηρεί μια καλή υγεία.
Μια ισορροπημένη διατροφή στην σχολική ηλικία βοηθά στην καλή σωματική αλλά και πνευματική απόδοση ενώ παράλληλα προλαμβάνει προβλήματα υγείας όπως …