Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο ασφαλής είναι η κατάψυξη ως μέθοδος συντήρησης;



 













 
Επιμέλεια: 


Ελένη Ν. Φουσέκα 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επ. συνεργάτης Μedidiatrofi.gr


Αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε για την αλλοίωση των τροφίμων σας στην κατάψυξη.

Η κατάψυξη αποτελεί ίσως την ασφαλέστερη μέθοδο συντήρησης των τροφίμων και χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι  και τον πάγο για να συντηρήσουν τα θηράματα τους.

Όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας τα τρόφιμα δεν επιδέχονται καμία αλλοίωση.  Κατά την διαδικασία της  κατάψυξης το νερό που περιέχουν τα τρόφιμα μετασχηματίζεται  σε κρυστάλλους και δεν είναι διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια που το χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Η κατάψυξη παρεμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί  αλλοίωση των τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για περισσότερο χρόνο.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο επιθυμητός χρόνος συντήρησης , τόσο χαμηλότερες πρέπει να είναι και οι θερμοκρασίες αποθήκευσης. Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω  από -18°C.

Αν δεν διαθέτουμε καταψύκτες που να μπορούμε να ρυθμίσουμε την ιδανική θερμοκρασία , καλό θα είναι να μην διατηρούμε στην κατάψυξη τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί μπορεί να υπάρξει αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους ή να αυξηθεί το μικροβιακό τους φορτίο και αυτό να μας προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις.
Στα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται συγκαταλέγονται λαχανικά σαλάτας, μανιτάρια και μαλακά φρούτα όχι γιατί η κατάψυξη δεν θα τα διατηρήσει ασφαλή ποιοτικά αλλά γιατί θα χάσουν την τραγανότητα και τη σκληρότητα τους. Τα υπόλοιπα λαχανικά πρέπει να τα ζεματίσουμε πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιήσουμε ένζυμα και ζύμες που θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν την ποιότητα τους.
Άλλη μια κατηγορία τροφίμων που δεν μπορούν να καταψυχθούν είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η μπεσαμέλ γιατί έχουν την τάση να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.
Τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη ενός σπιτιού ασφαλή και χωρίς να χάσουν την ποιότητα τους από 3 έως 12 μήνες. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα και σε κάποια τρόφιμα παρέχονται οι χρόνοι συντήρησης από τις ετικέτες των προϊόντων. Ειδικές τσάντες και πλαστικά κουτιά βοηθούν στην προστασία των τροφίμων μέσα στην κατάψυξη.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στη θερμοκρασία του τροφίμου πριν το καταψύξετε. Κρυώστε τα φαγητά σας πριν τα καταψύξετε και μην τα τοποθετείται στον καταψύκτη ενώ ακόμα είναι καυτά. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη αυξηθεί η θερμοκρασία του καταψύκτη σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α