Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρόδι για «καλή τύχη» αλλά και καλύτερη υγεία

Αποτέλεσμα εικόνας για ρόδι

Επιμέλεια: 
Ελένη Φουσέκα 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Το ρόδι κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς αφού στα περισσότερα σπίτια «σπάμε» το ρόδι για καλή τύχη! Το σπάσιμο του ροδιού είναι από τα πιο γνωστά έθιμα σε πολλούς πολιτισμούς είτε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, είτε σε έναν γάμο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας , καλοτυχίας και ευημερίας.

Πέρα όμως από το συμβολισμό του, αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία που κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών.  Είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, καλή πηγή φυτικών ινών, φυλικού οξέως , βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και βιταμίνης Β5 καθώς και πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, τανίνες και ανθοκυανίνες. Υπάρχουν ενδείξεις πως τα ρόδια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα βατόμουρα. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος,  γήρανση του δέρματος κ.α.

Ένα μέτριο ρόδι (~100 γρ) αποδίδει σχεδόν 75 Kcal. Το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες (16 γρ), ένα μικρό μέρος από πρωτεΐνη (~1 γρ) και μόλις το 2% των θερμίδων προέρχεται από λίπος (0,3 γρ).  Ένα μέτριο ρόδι μας προσφέρει 14% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, 15% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και 18% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ. Προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και χαμηλές ποσότητες νατρίου.

Οφέλη για την υγεία:

Το ρόδι βοηθά στην πρόληψη καρδιακών  προσβολών και εγκεφαλικών  επεισοδίων.
Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ροδιού βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, έτσι αποτρέπει την αθηροσκλήρωση αλλά ελαττώνει και την παρουσία της αθηροματικής πλάκας σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.

Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να  βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος . Βοηθά επίσης να κρατηθούν τα αιμοπετάλια του αίματος σε τέτοια συγκέντρωση ώστε  να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ροδιού δρα προστατευτικά στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, και επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναστέλλει ιογενείς λοιμώξεις και προσφέρει καλύτερη στοματική υγεία, μειώνοντας  το σχηματισμό πλάκας.

Τα ρόδια μπορούν να συντηρηθούν έως 7 μήνες σε 0-5 OC  και 85-90 %  σχετική υγρασία. Εάν η σχετική υγρασία αυξηθεί στο 95% τότε μειώνεται η συντηρησιμότητα τους σε δύο μήνες. Οι σπόροι του ροδιού μπορούν να συντηρηθούν επίσης στην κατάψυξη έως 6 μήνες.

Εντάξτε το ρόδι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο είτε σε μορφή χυμού, είτε τους σπόρους του ροδιού ως φρούτο ή προσθέτοντας τους  σε γιαούρτι,  σαλάτες ή διάφορες συνταγές μαγειρικής και  ζαχαροπλαστικής, πχ. μαζί με  κρέας φούρνου  ή κατσαρόλας και κέικ ή μπισκότα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α