Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 βασικά λάθη στη νηστεία

Μπήκαμε στη Σαρακοστή και για πολλούς Έλληνες αυτό σημαίνει την έναρξη της νηστείας. Οι περισσότεροι κάνουν αποχή μόνο από το κρέας, άλλοι και από τα γαλακτοκομικά και ορισμένοι και από το λάδι.

Εάν η νηστεία ακολουθείται μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο ανεπανόρθωτα. Εάν όμως είναι σε όλη τη Σαρακοστή τότε απαιτείται καλή οργάνωση και ισορροπία, ώστε να αποφύγουμε λάθη που μπορεί να μας στοιχίσουν σε υγεία.

Λάθος 1ο
Η νηστεία δεν είναι μια ακόμα δίαιτα. Υπάρχουν κάποιοι που νηστεύουν μόνο με την προσδοκία να αδυνατίσουν. Για όσους έχουν χρόνια θέματα με τις διατροφικές τους συνήθειες, η απότομη απόφαση να αποκλείσουν για 40 και 50 μέρες κάποιες τροφές από το διαιτολόγιό τους μπορεί να τους οδηγήσει σε επιπλέον ψυχολογική ανισορροπία και να πυροδοτήσει βουλιμικά επεισόδια και μεγαλύτερα προβλήματα με το βάρος.

Λάθος 2ο
Ξεκινάμε αυστηρή νηστεία ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι συνετό 15 μέρες τουλάχιστον πριν την απόφασή μας να ακολουθήσουμε νηστεία, να έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων με το πρόβλημά μας, ιδιαίτερα εάν έχουμε υπόταση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σακχαροδιαβήτη, υπερλιπιδαιμία ή αναιμία. Ίσως χρειαστεί η παράλληλη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της νηστείας και η «άδεια» από τον γιατρό μας.

Λάθος 3ο
Το «ρίχνουμε» στο ψωμί. Ιδιαίτερα εάν ακολουθούμε αποκλειστική νηστεία (και από λάδι) για να επέλθει ο κορεσμός ξεσπάμε στους υδατάνθρακες (ψωμί και τα παράγωγά του, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες). Αυτό θα μας οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, ανισορροπία στη δράση της ινσουλίνης και πιθανόν σε παραπάνω κιλάκια.

Λάθος 4ο
Κάνουμε γενικά υπερβολές στα τρόφιμα που επιτρέπονται. Τρώμε πολλά θαλασσινά, πολύ χαλβά, πολλή κουβερτούρα, πολλούς ξηρούς καρπούς, πολλές ελιές. Αυτό οφείλεται και στο ακόρεστο λόγω της έλλειψης των λιπαρών αλλά και στην μικρή μας φαντασία γύρω από τη νηστίσιμη κουζίνα. Η μονοτονία οδηγεί σε μειωμένη απόλαυση και τότε η αναζήτηση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής είναι πιο έντονη.

Λάθος 5ο
Αυτοσχεδιάζουμε στην καθημερινή μας διατροφή χωρίς οργάνωση στα γεύματα, χωρίς υπολογισμό των θρεπτικών στοιχείων που μας λείπουν και που πρέπει να αναπληρώσουμε. Με άλλα λόγια εάν δεν τρώμε κρέας πρέπει να βρούμε άλλα υποκατάστατα των βιταμινών του και του σιδήρου, εάν δεν τρώμε ούτε γαλακτοκομικά χρειάζεται να βρούμε άλλες τροφές που θα μας δώσουν ασβέστιο και βιτ D, εάν δεν τρώμε ούτε λάδι, απαιτείται η λήψη απαραίτητων λιπαρών οξέων από άλλα τρόφιμα.

Εάν δεν έχουμε γνώσεις, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε έναν διατροφολόγο τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη της Σαρακοστής ώστε να προλάβουμε να οργανωθούμε και να «εκπαιδευτούμε».

Θα μας δώσει υποκατάστατα των τροφών που στερούμαστε για την αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων, καθώς και νηστίσιμες συνταγές, θα μας συστήσει τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις κι εάν χρειαστεί θα μας προτείνει και τα σωστά συμπληρώματα.

Έτσι θα αποφύγουμε την ζάλη, την κόπωση και τις λιποθυμίες που παρατηρούνται συχνά τις μέρες αυτές.

flashnews.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α