Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση ΔΣ Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος για τους Σύμβουλους Ευεξίας κλπ

 







Αθήνα 10/02/2012
Αριθμ. Πρωτ 160

Θέμα: Σύμβουλοι Ευεξίας  

    Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινού και των πολιτών από άτομα που παρουσιάζονται σαν σύμβουλοι ευεξίας ή σύμβουλοι διατροφής ή Προσωπικοί  Σύμβουλοι   Ευεξίας ή χρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε ειδικούς διατροφής. Τα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την χρήση προϊόντων (χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής) με σκοπό τον έλεγχο βάρους και την αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφή τους.
   Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικής κατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων, γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουν διατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίες διαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚ Α.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89). 
   Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα με την χρησιμοποίηση παραπλανητικών μεθόδων χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται τα συστήνουν συστηματικά (Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες διαιτολόγοι κα), κάτι που αντιτίθεται στο νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή ( άρθρα 9γ, 9δ, 9ε, 9στ του Ν:3587,10-7-2007). Επίσης, τακτικά χρησιμοποιούνται επιθετικές εμπορικές τακτικές (περιγράφονται στα άρθρα 9ζ, 9η του Ν: 3587,10-7-2007), με επισκέψεις στο χώρο κατοικίας του καταναλωτή, με συνεχή και ανεπιθύμητη πολλές φορές άγρα πελατών σε δημόσιους χώρους, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων εξ αποστάσεως.  
     Προειδοποιούμε δε το κοινό και τους καταναλωτές ότι η εφαρμογή των «οδηγιών διατροφής», των «συμβουλών ευεξίας», των «προγραμμάτων ευεξίας»  και γενικά των συμβουλών από τέτοια άτομα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς δε δίδονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.
    Σαν ελάχιστο μέτρο αυτοπροφύλαξης από τις παραπλανητικές και μη επιστημονικές συστάσεις των κάθε λογής μη ειδικών προτείνουμε στους καταναλωτές να μη διστάζουν να ζητούν την επίδειξη ακαδημαϊκών τίτλων και όχι πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ή ακόμα και πτυχίων ΙΕΚ, τα τελευταία κατοχυρώνουν μεν επαγγελματική άδεια με ορισμένα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ βοηθός διαιτολόγου) , δεν κατοχυρώνουν όμως τη δυνατότητα της διατροφικής αξιολόγησης ή μέρος αυτής (σύμφωνα με το ΦΕΚ 655/Β’/30-6-98 και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο : Α5/οικ5797/21-10-98)
    Υπενθυμίζουμε δε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:
  •  Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό
  • Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.
    Οι πολίτες και καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr και στο info@ed-de.gr για να αναζητούν επιστήμονες διαιτολόγους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την ΕΔΔΕ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικά εξαπάτησης, παραπληροφόρησης και κακής πρακτικής από μη ειδικούς.
    Για την καλύτερη ενημέρωση τόσο των πολιτών, όσο και των καταναλωτών επισυνάπτουμε στην εν λόγω ανακοίνωση την αναφερόμενη νομοθεσία, όπως και φόρμες υποβολής αναφοράς προς το Συνήγορο του Καταναλωτή (http://www.synigoroskatanaloti.gr).
     Τέλος, καλούμε τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το Υπουργείο Υγείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά και του επαγγελματία διαιτολόγου. Ενέργειες, που φτάνουν μέχρι και την άμεση παύση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρεται στο
άρθρο 9θ του Ν: 3587,10-7-2007.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΜΑΣΑΟΥΤΗ ΕΙΡΗΝΗ
 

                                      

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α