Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κατανάλωση ψαριών διατηρεί τον εγκέφαλο «νέο»!

Νέα στοιχεία ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να διατηρηθεί υγιής ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση «Neurology», όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν πιο συρρικνωμένους εγκεφάλους και απέδωσαν χειρότερα σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα.
Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο αντιστοιχούν σε δύο χρόνια από την φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζάλντι Ταν, επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Ο εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται καθώς γερνάμε, αλλά ως φαίνεται υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την μείωση του όγκου του.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.575 εθελοντές, μέσης ηλικίας 67 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια.
Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και επί τρεις μήνες μετρούσαν τον επονομαζόμενο δείκτη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους.
Ο δείκτης αυτός είναι ένα ερευνητικό «εργαλείο» (δεν διατίθεται στο ευρύ κοινό) που συνδυάζει δύο συγκεκριμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το DHA και το EPA, που σε προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετισθεί με προστασία της καρδιαγγειακής υγείας και του εγκεφάλου.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης διάφορα νευροψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών.
Η ανάλυση όλων των ευρημάτων έδειξε πως όσοι είχαν τον χαμηλότερο δείκτη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων απέδωσαν χειρότερα στα τεστ οπτικής μνήμης, επίλυσης προβλημάτων, πολλαπλών δραστηριοτήτων και αφηρημένης σκέψης.
Επιπλέον, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα του DHA παρουσίασαν και μεγαλύτερου βαθμού απώλεια όγκου του εγκεφάλου τους.
Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν είναι γνωστός, οι ειδικοί πιστεύουν πως ωφελούν τον εγκέφαλο επειδή μειώνουν την φλεγμονή σε αυτόν, ενώ παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.
Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές από τη μελέτη πόσα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνει κανείς για να φτάσει στο επίπεδα του δείκτη που προστατεύει τον εγκέφαλο.
Η γενική σύσταση των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, αλλά καλύτερα είναι να τρώμε τρεις.
Οι πλουσιότερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο και «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α