Το άγχος είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις που συνέβαλαν στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Μας κρατά σε επαγρύπνηση και μας υποχρεώνει να αντιδράσουμε όταν υπάρχουν καταστάσεις που μας απειλούν.
Για ορισμένους ανθρώπους το άγχος γίνεται πολύ τακτικό και κάποτε συνεχές χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας, κινδύνου ή απειλής. Η ζωή τους διαταράσσεται από τις ανυπόστατες ανησυχίες και δεν μπορούν να έχουν κανονικές δραστηριότητες.
Με ποιο τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα;
Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, αλλάζοντας τις συνήθειες διατροφής και ύπνου, και διαφοροποιώντας τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης συγκεκριμένων καταστάσεων μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα του άγχους. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή/και η ψυχοθεραπεία.
Ο ρόλος της διατροφής
Η σημασία της πραγματικής επίδρασης των φαγητών και διαφόρων τροφίμων στο άγχος των ασθενών αλλά και των ανθρώπων που δεν έχουν αγχώδεις διαταραχές είναι μεγάλη.
Το φαγητό δεν είναι σε θέση να εξουδετερώνει μια αγχώδη διαταραχή. Ωστόσο η ισοζυγισμένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει ένα οπλοστάσιο ισχυρών θρεπτικών ουσιών που θωρακίζουν τον οργανισμό στις δύσκολες στιγμές. Ο περιορισμός ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και ανακουφίζουν τον ασθενή από τις βασανιστικές, φθοροποιές ανησυχίες.
Κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως άμυλο και δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προάγει την καλή ψυχική διάθεση.
Τα μικρά συχνά γεύματα συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η πτώση της γλυκόζης συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και ψυχικές ενοχλήσεις.
Προτιμήστε φαγητά πλούσια σε τρυπτοφάνη όπως, μπανάνες, ξηροί καρποί, σουσάμι, τυρί, γάλα, σόγια, βρώμη , πουλερικά. Η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.
Φαγητά που προκαλούν διαφόρων ειδών ενοχλήσεις πχ. ευαισθησία, δυσανεξία, φούσκωμα, υπερβολικά αέρια ή κάποια μορφή αλλεργίας πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα μαλάκια, γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάλευρο , το καλαμπόκι ή η σόγια.
Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ
Η καφεΐνη έχει διεγερτικές δράσεις, αυξάνει την ευερεθιστικότητα, προκαλεί νευρικότητα και επηρεάζει τον ύπνο.
Το αλκοόλ ενώ αρχικά μπορεί να καλμάρει μερικούς ανθρώπους, στη συνέχεια λόγω του μεταβολισμού του έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με αυτά του άγχους.
Η ξεκούραση, ο ικανοποιητικός σε διάρκεια και ποιότητα ύπνος, η ορθή διαχείριση του χρόνου, η αποφυγή ανάληψης υπερβολικών ευθυνών και η καλή ενυδάτωση του σώματος με άφθονη πρόσληψη νερού δημιουργούν συνθήκες που δεν ευνοούν το άγχος.
Η διατροφή μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους, βοηθά όμως μόνο έως ένα βαθμό. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από συμπτώματα άγχους που τους καθιστούν την καθημερινή ζωή δύσκολη χρειάζεται συμβουλή και θεραπεία από εξειδικευμένο γιατρό.