Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ






Τι είναι η υγιεινή διατροφή;


Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα όπως τα γλυκά του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σ ενέργεια συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Πάνω απ΄ όλα, τη διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε!

Γιατί πρέπει να τρώω υγιεινά;

Η διατροφή μας έχει αλλάξει ριζικά σε σύγκριση με τη διατροφή της προηγούμενης γενιάς. Η διατροφή μας συχνά περιέχει πολλά λιπαρά( ιδίως κορεσμένα), αλάτι και ζάχαρη και περιέχει ελάχιστα μη κατεργασμένα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά. Πολλές από τις παθήσεις μας οφείλονται στη διατροφή μας.

Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως πχ. Βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.

Πως μπορώ να τρώω υγιεινά;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τρώτε υγιεινά. Θυμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα αμέσως. Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές θα κάνουν μεγάλη διαφορά!
 Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε το διαιτολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.


Χρήσιμες συμβουλές:

*      Τρώτε λιγότερα κορεσμένα ζωικά λιπαρά. Αγοράστε όσο το δυνατόν πιο άπαχο κρέας μπορείτε. Αφαιρέστε από το κρέας το λίπος που φαίνεται και την πέτσα από το κοτόπουλο. Τρώτε λιγότερα γλυκίσματα και τούρτες εμπορίου.

*      Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια ( πχ. ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο) και άλλα φυτικά λιπαρά, όπως μαργαρίνη.

*      Προτιμήστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως αποβουτυρωμένο ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτια και τυριά χαμηλά σε λιπαρά.

*      Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι τακτικά. Πρέπει να τρώτε λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλα, τόνο – ακόμα και σε κονσέρβα) τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.

*      Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα, λαχανικά και όσπρια την ημέρα (όπως φασόλια και φακές)

*      Τρώτε τακτικά γεύματα βασισμένα σε αμυλούχες τροφές, όπως τα ζυμαρικά, τα σιτηρά, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα δημητριακά. Προτιμήστε τις τροφές ολικής άλεσης όποτε μπορείτε.

*      Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως τη ζάχαρη, αλλά καταναλώνετε τη σε μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει να προτιμάτε πχ. Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε υποκατάστατα ζάχαρης, όπως το μέλι.

*      Προσπαθείτε να πίνετε 1,5 λίτρο υγρών την ημέρα. Μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση νερού αλλά και να πίνετε χυμούς φρούτων και γάλα. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Αυτό σημαίνει όχι πάνω από 1 ποτήρι κρασιού την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτήρια κρασιού την ημέρα για τους άντρες.

*      Προσπαθείτε να αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες αλμυρών τροφών όπως τα αλλαντικά, τα τυριά και τα σνακ και να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε, καθώς και στο τραπέζι. Στη μαγειρική αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά και μπαχαρικά για να δίνετε γεύση στα φαγητά σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α