Το έντερο είναι ο καθρέφτης της υγείας αλλά και της καλής ψυχικής διάθεσης. Το ΣΕΕ είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
Βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το φύλο, η ηλικία, το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη, η κακή διατροφή, οι τροφικές αλλεργίες- δυσανεξίες, η περιορισμένη σωματική άσκηση, η κόπωση και οι αλλαγές στην καθημερινότητα .
Κάποια από τα συμπτώματα το ΣΕΕ είναι: Δυσκοιλιότητα ή διάρροια λίγο μετά το γεύμα, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, μετεωρισμός, τυμπανισμός, κενώσεις που διαφέρουν σε συχνότητα από τις συνηθισμένες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 20% των ενηλίκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσιάζει ΣΕΕ σε κάποια φάση της ζωής του. 1 στους 8 έλληνες πάσχει από ΣΕΕ, το 40% των ελληνίδων 35-65 ετών πάσχει από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα ενώ το 73% των γυναικών που έχει αυτά τα συμπτώματα , δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό τουλάχιστον 1 φορά/ εβδομάδα
Εντοπισμός του ενόχου
H αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι εξατομικευμένη. Καταγράψετε για μία εβδομάδα τι τρώτε, με λεπτομέρειες για την ώρα, το είδος της τροφής, τα συμπτώματα και το πότε εμφανίζονται. H καταγραφή αυτή θα δείξει ποια τρόφιμα προκαλούν πάντα πρόβλημα και ποια όταν υπάρχει έξαρση της νόσου.
ΝΑΙ στα ελαφριά λαχανικά
Πχ. βραστά κολοκύθια, μαρούλι, καλοβρασμένα χόρτα και κομπόστες φρούτων .
Ναι στα προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάρκεια του περάσματος τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου βοηθώντας έτσι και στην καλή λειτουργία του. Μπορεί κάποιος να τα βρει στην αγορά με την μορφή κάψουλας ή σκόνης, σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κεφίρ.
Ναι στο περπάτημα
H άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Δοκιμάστε, λοιπόν, το έντονο καθημερινό περπάτημα (π.χ. για 20-30΄) ή κάποια άλλη αεροβική άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.
Ναι στο νερό
2 λίτρα υγρών την ημέρα (π.χ. νερό, χυμούς, σούπες), σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σαλατικά), σε φάσεις έντονης δυσκοιλιότητας. Σε διάρροια, αποφύγετε τις φυτικές ίνες. Αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας.
Όχι στο άγχος
O κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο -σημαντικότερος και από τη διατροφή ακόμη- είναι το στρες. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.
Όχι στα πολλά φλιτζάνια καφέ
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) ενοχλεί ορισμένους πάσχοντες. Μέτρο στην καφεΐνη, όπου κι αν περιέχεται (αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, σοκολάτα).
Ύποπτες τροφές
Κυρίως τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως τα (χόρτα, όσπρια, φρούτα, πράσινες σαλάτες). Λιγότερο συχνά το τσάι, ο καφές, το κακάο και τα ανθρακούχα ποτά. Σπανιότερα το γάλα, το αλκοόλ, το τυρί, η σοκολάτα, το βούτυρο, οι κρέμες και το κόκκινο κρέας. Άλλα «ενοχλητικά» τρόφιμα μπορεί να είναι το σουσάμι, το γιαούρτι (αλλά όχι γάλα και τυρί), το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο χυμός ντομάτας, οι σούπες, τα μπαχαρικά.
Βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το φύλο, η ηλικία, το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη, η κακή διατροφή, οι τροφικές αλλεργίες- δυσανεξίες, η περιορισμένη σωματική άσκηση, η κόπωση και οι αλλαγές στην καθημερινότητα .
Κάποια από τα συμπτώματα το ΣΕΕ είναι: Δυσκοιλιότητα ή διάρροια λίγο μετά το γεύμα, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, μετεωρισμός, τυμπανισμός, κενώσεις που διαφέρουν σε συχνότητα από τις συνηθισμένες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 20% των ενηλίκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσιάζει ΣΕΕ σε κάποια φάση της ζωής του. 1 στους 8 έλληνες πάσχει από ΣΕΕ, το 40% των ελληνίδων 35-65 ετών πάσχει από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα ενώ το 73% των γυναικών που έχει αυτά τα συμπτώματα , δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό τουλάχιστον 1 φορά/ εβδομάδα
Εντοπισμός του ενόχου
H αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι εξατομικευμένη. Καταγράψετε για μία εβδομάδα τι τρώτε, με λεπτομέρειες για την ώρα, το είδος της τροφής, τα συμπτώματα και το πότε εμφανίζονται. H καταγραφή αυτή θα δείξει ποια τρόφιμα προκαλούν πάντα πρόβλημα και ποια όταν υπάρχει έξαρση της νόσου.
ΝΑΙ στα ελαφριά λαχανικά
Πχ. βραστά κολοκύθια, μαρούλι, καλοβρασμένα χόρτα και κομπόστες φρούτων .
Ναι στα προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάρκεια του περάσματος τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου βοηθώντας έτσι και στην καλή λειτουργία του. Μπορεί κάποιος να τα βρει στην αγορά με την μορφή κάψουλας ή σκόνης, σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κεφίρ.
Ναι στο περπάτημα
H άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Δοκιμάστε, λοιπόν, το έντονο καθημερινό περπάτημα (π.χ. για 20-30΄) ή κάποια άλλη αεροβική άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.
Ναι στο νερό
2 λίτρα υγρών την ημέρα (π.χ. νερό, χυμούς, σούπες), σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σαλατικά), σε φάσεις έντονης δυσκοιλιότητας. Σε διάρροια, αποφύγετε τις φυτικές ίνες. Αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας.
Όχι στο άγχος
O κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο -σημαντικότερος και από τη διατροφή ακόμη- είναι το στρες. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.
Όχι στα πολλά φλιτζάνια καφέ
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) ενοχλεί ορισμένους πάσχοντες. Μέτρο στην καφεΐνη, όπου κι αν περιέχεται (αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, σοκολάτα).
Ύποπτες τροφές
Κυρίως τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως τα (χόρτα, όσπρια, φρούτα, πράσινες σαλάτες). Λιγότερο συχνά το τσάι, ο καφές, το κακάο και τα ανθρακούχα ποτά. Σπανιότερα το γάλα, το αλκοόλ, το τυρί, η σοκολάτα, το βούτυρο, οι κρέμες και το κόκκινο κρέας. Άλλα «ενοχλητικά» τρόφιμα μπορεί να είναι το σουσάμι, το γιαούρτι (αλλά όχι γάλα και τυρί), το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο χυμός ντομάτας, οι σούπες, τα μπαχαρικά.