Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ



Το έντερο είναι ο καθρέφτης της υγείας αλλά και της καλής ψυχικής διάθεσης. Το ΣΕΕ είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το φύλο, η ηλικία, το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη, η κακή διατροφή, οι τροφικές αλλεργίες- δυσανεξίες, η περιορισμένη σωματική άσκηση, η κόπωση και οι αλλαγές στην καθημερινότητα .

Κάποια από τα συμπτώματα το ΣΕΕ είναι: Δυσκοιλιότητα ή διάρροια λίγο μετά το γεύμα, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, μετεωρισμός, τυμπανισμός, κενώσεις που διαφέρουν σε συχνότητα από τις συνηθισμένες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 20% των ενηλίκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσιάζει ΣΕΕ σε κάποια φάση της ζωής του. 1 στους 8 έλληνες πάσχει από ΣΕΕ, το 40% των ελληνίδων 35-65 ετών πάσχει από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα ενώ το 73% των γυναικών που έχει αυτά τα συμπτώματα , δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό τουλάχιστον 1 φορά/ εβδομάδα


Εντοπισμός του ενόχου

H αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι εξατομικευμένη. Καταγράψετε για μία εβδομάδα τι τρώτε, με λεπτομέρειες για την ώρα, το είδος της τροφής, τα συμπτώματα και το πότε εμφανίζονται. H καταγραφή αυτή θα δείξει ποια τρόφιμα προκαλούν πάντα πρόβλημα και ποια όταν υπάρχει έξαρση της νόσου.

ΝΑΙ στα ελαφριά λαχανικά

Πχ. βραστά κολοκύθια, μαρούλι, καλοβρασμένα χόρτα και κομπόστες φρούτων .

Ναι στα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάρκεια του περάσματος τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου βοηθώντας έτσι και στην καλή λειτουργία του. Μπορεί κάποιος να τα βρει στην αγορά με την μορφή κάψουλας ή σκόνης, σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κεφίρ.

Ναι στο περπάτημα

H άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Δοκιμάστε, λοιπόν, το έντονο καθημερινό περπάτημα (π.χ. για 20-30΄) ή κάποια άλλη αεροβική άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.

Ναι στο νερό

2 λίτρα υγρών την ημέρα (π.χ. νερό, χυμούς, σούπες), σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σαλατικά), σε φάσεις έντονης δυσκοιλιότητας. Σε διάρροια, αποφύγετε τις φυτικές ίνες. Αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας.

Όχι στο άγχος

O κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο -σημαντικότερος και από τη διατροφή ακόμη- είναι το στρες. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.

Όχι στα πολλά φλιτζάνια καφέ

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) ενοχλεί ορισμένους πάσχοντες. Μέτρο στην καφεΐνη, όπου κι αν περιέχεται (αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, σοκολάτα).

Ύποπτες τροφές

Κυρίως τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως τα (χόρτα, όσπρια, φρούτα, πράσινες σαλάτες). Λιγότερο συχνά το τσάι, ο καφές, το κακάο και τα ανθρακούχα ποτά. Σπανιότερα το γάλα, το αλκοόλ, το τυρί, η σοκολάτα, το βούτυρο, οι κρέμες και το κόκκινο κρέας. Άλλα «ενοχλητικά» τρόφιμα μπορεί να είναι το σουσάμι, το γιαούρτι (αλλά όχι γάλα και τυρί), το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο χυμός ντομάτας, οι σούπες, τα μπαχαρικά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α