Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Διατροφική πυραμίδα για παιδιά

Η διατροφική πυραμίδα πρέπει να είναι οδηγός σας...
  • Για να συμπεριλαμβάνετε τις τροφές που αγαπάτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
  • Για να τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων
  • Για να ξέρετε πόσες μερίδες πρέπει να τρώτε
Τα τρόφιμα στα 2 χαμηλότερα στρώματα της αλυσίδας...
  • Σας τονώνουν
  • Σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά
  • Έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά, θερμίδες και χοληστερόλη
Οι τροφές στο τρίτο στρώμα
  • Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να βρεθούν, όπως ασβέστιο και σίδηρο
  • Προσφέρουν πρωτεΐνες
Οι τροφές στην κορυφή της πυραμίδας (λίπη, λάδια, γλυκά)
  • Προσθέτουν γεύση στο φαγητό
  • Πρέπει να τρώγονται με μέτρο
  • Υπάρχουν και σε light εκδοχές (χωρίς ζάχαρη και λίπη)
Χρήσιμες Συμβουλές:

Ποικιλία: κανένα είδος ή ομάδα τροφών μεμονωμένα δεν προσφέρει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ποικιλία σημαίνει να επιλέγουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων και να τρώμε διαφορετικές τροφές από κάθε ομάδα.
Ισορροπία: διατηρείστε την ισορροπία στην καθημερινή σας διατροφή τρώγοντας περισσότερες τροφές που ανήκουν στη βάση της πυραμίδας. (αμυλούχα, λαχανικά και φρούτα) και λιγότερες από τις ομάδες κρέατος και γαλακτοκομικών
Μέτρο: λιπαρά (μαργαρίνη-βούτυρο), λάδι, γλυκά (καραμέλες-αναψυκτικά) που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να προσφέρουν γεύση και διασκέδαση, αλλά συνήθως δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

 Ομάδα γαλακτοκομικών – γερά κόκαλα και δόντια:
Το να τρως καθημερινά 2-3 μερίδες γάλα, γιαούρτι ή τυρί, θα σε βοηθήσει να έχεις γερά κόκαλα και δόντια. Οι τροφές αυτές έχουν πολύ ΑΣΒΕΣΤΙΟ, το οποίο είναι απαραίτητο για να χτίσεις ένα γερό σκελετό.


STOP! Που πας χωρίς……

Φρούτα και λαχανικά, που είναι πολύτιμα συστατικά για να φτιάξεις ένα γερό σώμα και να έχεις τις καλύτερες επιδόσεις!

Δοκίμασε λοιπόν καθημερινά διαφορετικά είδη σε σνακ, σαλάτες ή σάντουιτς:

  • Ψιλοκομμένα φρούτα, φρέσκα ή ξηρά με τα δημητριακά σου
  • Φράουλες ή μπανάνες χτυπημένα με το γάλα για δροσερά ροφήματα
  • Καρότο τριμμένο και πολύχρωμες πιπεριές για αχτύπητα σάντουιτς


                        Ξεκινάς με γεμάτες μπαταρίες;

Το σώμα μας χρειάζεται συνέχεια ενέργεια για να λειτουργεί καλά, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να κινηθεί. Ιδιαίτερα με το νυχτερινό ύπνο η ενέργεια που έχει το σώμα σου είναι πολύ χαμηλή. Αν θέλεις λοιπόν να τα βγάζεις πέρα με το σχολείο και το παιχνίδι ΦΡΟΝΤΙΣΕ τον οργανισμό σου με ένα καλό ΠΡΩΙΝΟ!

Και για όσους λένε ότι δεν προλαβαίνουν, να μερικές λύσεις για πρωινό εξπρές:

  • Γάλα και ένα κουλούρι
  • Γάλα με δημητριακά
  • Φυσικός χυμός και 1 φέτα ψωμί με 1 φέτα τυρί
  • Γιαούρτι με κομμάτια φρέσκων φρούτων
  • Ρόφημα με γάλα- μπανάνα- μέλι στο μπλέντερ


Τι θα φάμε στο διάλειμμα;

Όταν πεινάσεις στο σχολείο, ξέρεις να διαλέξεις έξυπνα τι θα φας για να συνεχίσεις με περισσότερη ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες του σχολείου;
Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει, μαζί με τη μαμά, σάντουιτς με διάφορους τύπους ψωμιού και με διαφορετικά είδη για τη γέμιση του. Μπορείς ακόμα να πάρεις μαζί σου ένα κομμάτι πίτα ή κέικ που έχετε φτιάξει στο σπίτι.
Και για περισσότερη ενέργεια μπορείς να συμπληρώσεις με φρούτο ή χυμό .


Στο fast food…

Τα γεύματα στο fast food μπορεί να σου φαίνονται νόστιμα, αλλά έχουν αρκετά λιπαρά και ελάχιστες βιταμίνες.
Δεν είναι λοιπόν ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξη σου….
Διάλεγε να τα τρως λιγότερο συχνά.


Τρως απ΄ όλα;;;                                 

Το ξέρεις ότι το σώμα σου για να είναι γερό και να μεγαλώνει, χρειάζεται καθημερινά ενέργεια, πρωτεΐνες και πάνω από 40 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα; Επειδή καμία τροφή από μόνη της δεν περιέχει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ο καλύτερος τρόπος για να τα δώσεις ΟΛΑ στον οργανισμό σου είναι να τρως καθημερινά ποικιλία τροφίμων. Ρίξε μια ματιά στην ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Για δες, εσύ τρως καθημερινά τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων;;;




Άφησε για λίγο την TV και τον υπολογιστή….

Το να βλέπεις τηλεόραση και να παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή μπορεί να είναι διασκεδαστικό, όμως σκέψου ότι το να αφιερώνεις πολλές ώρες σε αυτά, σου κλέβει χρόνο από το παιχνίδι και τους φίλους σου.
Άσε που σε κάνει να τσιμπολογάς χωρίς λόγο και έτσι να παίρνεις βάρος. Προσπάθησε λοιπόν να τους αφιερώνεις λιγότερο χρόνο και να βρεις άλλες δραστηριότητες!
και ΚΙΝΗΣΟΥ!!!!


Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει ένα ποδήλατο που δεν το χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό;
ΣΚΟΥΡΙΑΖΕΙ και ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ τα λάστιχα!
Έτσι και το σώμα μας (οι μυς, η καρδιά, τα πνευμόνια μας) για να λειτουργεί καλά πρέπει να κινείται τακτικά.
Τι πιο ευχάριστο από το να διασκεδάζεις μόνος ή με τους φίλους σου, κάνοντας ποδήλατο, πατίνια, παίζοντας μπάλα, λάστιχο, χορεύοντας, κολυμπώντας, βγάζοντας βόλτα τον αγαπημένο σου σκύλο, τακτοποιώντας το δωμάτιο σου και τόοοοσα άλλα…..




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α