Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να επιλέξω αρνί ή κατσίκι για το Πασχαλινό τραπέζι;



arni_katsiki_medidiatrofi

Επιμέλεια: 

Ελένη Ν. Φουσέκα 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επ. συνεργάτης Μedidiatrofi.gr

Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει , η προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι έχει ήδη ξεκινήσει και μικροί και μεγάλοι περιμένουν το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία με ανυπομονησία . Τα ερωτήματα πολλά για το γιορτινό τραπέζι και μεταξύ αυτών το δίλλημα αρνί ή κατσίκι; 

Ας τα συγκρίνουμε λοιπόν!

Αν προσέχετε τη γραμμή σας το αρνί δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση διότι αποδίδει στην ίδια ποσότητα  περισσότερες θερμίδες από το κατσίκι. 100 γρ αρνιού μας δίνουν 265 θερμίδες ενώ η ίδια ποσότητα κατσικιού αποδίδει σχεδόν 100 θερμίδες λιγότερες ( 154 θερμίδες τα 100 γρ).

Το αρνί είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος , το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και το πιο άπαχο μέρος του αρνιού είναι το μπούτι. Αντιθέτως  το κατσίκι αποτελεί καλή πηγή συνενζύμου Q10,όπου λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη) συμβάλλοντας στην πρόληψη της Στεφανιαίας νόσου. Παρότι το κατσίκι αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το αρνί, περιέχει λιγότερο ολικό και κορεσμένο λίπος καθώς και λιγότερη χοληστερόλη,  έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.

Το αρνί έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα , αυξάνοντας τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα.

Το κατσίκι έχει λιπολυτική δράση. Περιέχει L- καρνιτίνη , η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια , εκεί μπορούν να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό. 

Το αρνί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έτσι δυναμώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα.

Το κατσίκι συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε γ- λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πίεση τους, το αρνί αποτελεί καταλληλότερη επιλογή αφού περιέχει λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο από το κατσίκι. Ενώ για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα οστά τους και προσέχουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που αποτελούν δομικά συστατικά των οστών  το κατσίκι περιέχει περισσότερο ασβέστιο αλλά και φώσφορο από το αρνί.

Για όσους επιλέξουν αρνί , θα πρέπει να γνωρίζουν πως ενώ το αρνάκι γάλακτος θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, την τρυφερότητα του την οφείλει στην υψηλή περιεκτικότητα του σε λίπος και στην μειωμένη περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. Όσο μικρότερο είναι το ζώο, τόσο δυσκολότερη είναι και η αφαίρεση του λίπους γιατί το λίπος βρίσκεται  κρυμμένο ενδομυϊκά.

Ότι και αν επιλέξετε για το γιορτινό σας τραπέζι, να θυμάστε πως τίποτα δεν απαγορεύεται αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές!

Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α