Επιμέλεια:
Ελένη Ν. Φουσέκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επ. συνεργάτης Medidiatrofi.gr
Υπογονιμότητα
ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη έπειτα από
τουλάχιστον 12 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική
προστασία .
Τα
τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια μεταθέτουν την
τεκνοποίηση για μετά την ηλικία των 30 ετών. Το πρόβλημα της
αναπαραγωγής μεγιστοποιείται όταν συνυπάρχουν πέρα από τον αρνητικό
παράγοντα της ηλικίας , κυρίως της γυναικάς, και άλλα αίτια
υπογονιμότητας.
Σύμφωνα
με διάφορες επιδημιολογικέ μελέτες και εκτιμήσεις του Παγκόσμιου
Οργανισμού Υγείας περίπου 8-12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας
αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθεια να αποκτήσει
απογόνους. Στο 40% των ζευγαριών που δεν μπορούν να συλλάβουν η
υπογονιμότητα σχετίζεται με προβλήματα υγείας του άντρα και σε ένα άλλο
40 % εξαιτίας προβλημάτων στην αναπαραγωγική υγεία της γυναικάς. Είναι
σημαντικό βέβαια να κατανοήσουμε πως η υπογονιμότητα είναι πολυσύνθετη
και δεν ευθύνεται μόνο ένας παράγοντας.
Στους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ,
το κάπνισμα, η ηλικία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, περιβαλλοντικοί
παράγοντες, το άγχος, το στρες, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο
υποσιτισμός.
Σύμφωνα
με έρευνες , ορισμένες τροφές, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης
διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούν να ενισχύσουν την
γυναικεία γονιμότητα.
1.Ξηροί καρποί:
αφομοιώνονται πιο αργά από το σώμα γεγονός που ρυθμίζει τα επίπεδα
ινσουλίνης στο σώμα και αυξάνουν την ωορρηξία . Περιέχουν ω-3 λιπαρά
οξέα, που έχουν άμεση επίδραση στα επίπεδα των ορμονών. Οι Ξηροί καρποί
επίσης είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Εκτός από την εξάλειψη
των ελεύθερων ριζών, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
συστήματος.
2.Έντονα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά: είναι
γνωστό πως τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές
βιταμινών , μετάλλων και γενικότερα θρεπτικών συστατικών. Τα φρούτα και
τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που βοηθούν
στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών. Όταν ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται
στο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας,
συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών των αναπαραγωγικών ορμονών. Κατά
γενικό κανόνα, όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους , τόσο μεγαλύτερη και η
διατροφική τους αξία.
3.Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα ή παγωτό: Αντίθετα
με τις γενικές συστάσεις μιας υγιεινής διατροφής , τα πλήρη
γαλακτοκομικά φαίνεται να ενισχύουν την γονιμότητα. Αυτό πιθανόν
οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο, σε σχέση με τα
χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πρόσληψη ασβεστίου βοηθά το
αναπαραγωγικό σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και ενισχύει
την γονιμότητα.
4.Ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης: είναι
πλουσιότερα σε φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα. Βοηθούν στον έλεγχο
της γλυκόζης του αίματος, στην ορμονική ισορροπία και την αναπαραγωγή.
5.Ελαιόλαδο : είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που φαίνεται να ενισχύει την γονιμότητα.
6.Λιπαρά ψάρια: όπως
σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλα. Περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα
που μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, σταματήστε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Συμβουλευτείτε τόσο τον γυναικολόγο όσο και τον διαιτολόγο σας και πλησιάστε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σας!