Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα νύχια ως δείκτης υγείας. Τι να προσέξω στη διατροφή μου;

Επιμέλεια:
Ελένη Ν. Φουσέκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Επ. συνεργάτης Medidiatrofi.gr 
Τα νύχια καθρεφτίζουν την υγεία του οργανισμού και πέρα από αιτίες όπως το άγχος, το στρες, τη χρήση χημικών ουσιών ή απορρυπαντικών, η εμφάνιση τους μπορεί να μας αποκαλύψει παθήσεις όπως σιδηροπενική αναιμία, παθήσεις στο ήπαρ και τα νεφρά ή ακόμα και διαβήτη ή ορμονικά προβλήματα, πχ. δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα. 



Όταν το σώμα είναι υγιές , η ανάπτυξη των νυχιών θα γίνει ομοιόμορφα και τα νύχια θα είναι γερά και δυνατά. Το 20% των γυναικών πάσχει από την πάθηση των εύθραυστων νυχιών. 



Τα νύχια αποτελούνται από έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη και από ασβέστιο. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου από τη διατροφή καθιστούν τα νύχια πιο εύθραυστα αφού και τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν δομικά στοιχεία των νυχιών. 



Μια διατροφή χαμηλή σε σίδηρο μπορεί επίσης να κάνει τα νύχια λεπτά και εύθραυστα και τελικά να σπάσουν. Ελλείψεις βιταμινών όπως της βιταμίνης Α και βιταμινών του συμπλέγματος Β , κυρίως βιοτίνης, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα των νυχιών και να αποτελέσουν παράγοντες για τις ρωγμές τους.



Ένας αφυδατωμένος οργανισμός είναι επιρρεπής στα εύθραυστα νύχια. Τα εύθραυστα νύχια είναι αυτά που δεν έχουν ή που δεν μπορούν να συγκρατήσουν υγρασία , τα στρώματα στην επιφάνεια τους στεγνώνουν και τελικά σπάνε.  Ένας υποενεργός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει τόσο ξηρό δέρμα ώστε τα νύχια να γίνουν εύθραυστα. Το ίδιο συμβαίνει και σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα συνολικά επίπεδα των υγρών στο σώμα θα είναι υψηλότερα, καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται , μειώνεται και η ενυδάτωση του οργανισμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση και να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως ξηρά και εύθραυστα νύχια.



Σίγουρα πολύ σημαντική είναι μια πρωτοβάθμια φροντίδα των άκρων όμως μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, φολλικό οξύ, βιταμίνη C, βιοτίνη,  ω-3 λιπαρά καθώς και επαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε γερά και υγιή νύχια! Ενυδατωθείτε σωστά και βάλτε στη διατροφή σας τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ψάρια όπως οι σαρδέλες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α