Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου του Πάρκινσον, αναφέρει η «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Νευρολογίας» (EJN).
Η σχετική μελέτη έδειξε πως με την βοήθειά της μπορεί να ελαττώσει κανείς κατά 46% τις πιθανότητες που έχει να παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του αυτή την ανίατη νευρολογική νόσο.
Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν προγενέστερα, τα οποία είχαν δείξει ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα γιατί ορισμένα τρόφιμα δρουν προστατευτικά εναντίον του Πάρκινσον, μερικές έρευνες έχουν δείξει πως η εμφάνιση της νόσου είναι πιο πιθανή όταν το σώμα έχει υποβληθεί σε μια βλαπτική διαδικασία που λέγεται οξειδωτικό στρες.
Κατ’ αυτό, εισέρχονται στον οργανισμό επιβλαβείς ουσίες, συνήθως μέσω της κακής διατροφής, οι οποίες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα όπως η σκουριά στις λαμαρίνες ενός αυτοκινήτου.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα όσπρια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εμποδίζουν την προαναφερθείσα διαδικασία.
Η νόσος του Πάρκινσον εκδηλώνεται πρωτίστως μετά την ηλικία των 60 ετών, με τον αριθμό των πασχόντων να κυμαίνεται από 5 ανά 1.000 άτομα στις ηλικίες 60-69 ετών έως 40 ανά 1.000 στις ηλικίες 80-89 ετών.
Η ασθένεια αναπτύσσεται όταν αρχίσουν να πεθαίνουν τα κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση, και έτσι τα κύρια συμπτώματά του είναι τρέμουλο, μυϊκή δυσκαμψία και επιβράδυνση των κινήσεων.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν, υπάρχουν φάρμακα που ελέγχουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του, αντισταθμίζοντας την έλλειψη της ντοπαμίνης – μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που δρα ως αγγελιοφόρος ανάμεσα στα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην κίνηση και σε αυτά που ελέγχουν τον συντονισμό των κινήσεων.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο σε 249 νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον και σε 368 υγιείς συνομηλίκους τους. 

πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α