Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα Υόρκη
Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση πουλερικών συντελεί στη μείωση των πιθανοτήτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται είτε όταν παρεμποδίζεται η ομαλή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, λόγω θρόμβωσης, ή λόγω αιμορραγίας.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τους Δρ Φρανκ Χου και Δρ Άνταμ Μπερνστάιν της Κλίβελαντ Κλίνικ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, μέσης και τρίτης ηλικίας, για διάστημα 20 ετών.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες σύμφωνα με τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διατροφής που ακολουθούσαν: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών.

Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας (άνω των δύο μερίδων ημερησίως) είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας, ημερησίως).

Αντίστοιχα οι γυναίκες που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικατασταθεί με μια μερίδα κοτόπουλο ή άλλο πουλερικό, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί κατά 27%. Αν αντικατασταθεί με ψάρι ή γαλακτοκομικό προϊόν, τότε ο κίνδυνος μειώνεται κατά 17% και 10% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του 2010, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Σουηδία, με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον, είχε καταλήξει στο συμπεράσμα ότι το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το νέο στοιχείο που έρχεται να προσθέσει η αμερικανική μελέτη είναι ότι το κρέας των πουλερικών μπορεί να συντελέσει σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσοι έτρωγαν περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν την κατανάλωση πουλερικών.

Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.

Τέλος, ένα ακόμη νέο στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση ψαριών δεν συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε διαπιστωθεί πως όσοι έτρωγαν συχνά ψάρια κινδύνευαν λιγότερο. Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη των ψαριών εξαρτώνται από τον τρόπο που μαγειρεύονται. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, εκτιμάται ότι είναι το λίπος και ο σίδηρος που περιέχει, συντελούν στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.
health.in.gr, ΑΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α