Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παχυσαρκία και καθιστική ζωή προάγουν την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι μεσήλικες, που είναι παχύσαρκοι, κυρίως γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ξεχωριστή καναδική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα του εντέρου.
Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Λάουρα Χιουζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν επί 16 χρόνια τις περιπτώσεις περισσότερων από 120.000 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 69 ετών. Στο διάστημα αυτό, το 2% εμφάνισαν ορθοκολικό καρκίνο.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους ήσαν κανονικού βάρους. Η περίμετρος της μέσης φάνηκε να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς όσοι είχαν το υψηλότερο ποσοστό κοιλιακής παχυσαρκίας, είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα ορθοκολικού καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος.
Στις γυναίκες, η συσχέτιση ήταν λιγότερο αισθητή: μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου -σε ποσοστό έως 83%- φάνηκε να έχουν κυρίως όσες γυναίκες με μεγάλη περίμετρο μέσης ασκούνταν καθόλου ή πολύ λίγο (κάτω από 30 λεπτά τη μέρα). Όσες ασκούνταν πάνω από 90 λεπτά καθημερινά και παράλληλα είχαν την μικρότερη περίμετρο μέσης, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο.
«Η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου», δήλωσε η Δρ Χιουζ.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κοιλιακή παχυσαρκία με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη. Το κοιλιακό λίπος φαίνεται να σχετίζεται κατ’ εξοχήν με την χρόνια ήπια φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό και να οδηγήσει τελικά σε καρκίνο.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον ορθοκολικό καρκίνου περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το ιστορικό κολίτιδας, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, το κάπνισμα και την κακή διατροφή (έλλειψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, με παράλληλη υπερκατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος). Το ορθόν και το κόλον αποτελούν τμήματα του παχέος εντέρου.
Εξάλλου η έρευνα που παρουσίασε η επιδημιολόγο Κριστίν Φριντεράιχ, στο συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, σύμφωνα με το Scientific American, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, γι’ αυτό θα πρέπει να παρεμβάλουν στον χρόνο ακινησίας, μικρά διαστήματα βαδίσματος ή ήπιας σωματικής άσκησης, έστω και λίγων λεπτών.
Σύμφωνα με την καναδική μελέτη, οι καρκίνοι του εντέρου και του μαστού φαίνεται να είναι αυτοί που κυρίως επηρεάζονται από την «κουλτούρα του καθισιού».
Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν δείξει ότι το παρατεταμένο καθισιό μπορεί να αποβεί μοιραίο, άσχετα με το πόσο ενεργητικός είναι κανείς τις υπόλοιπες ώρες που δεν κάθεται. Όσο περισσότερο κανείς κάθεται χωρίς διακοπή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται αν το καθισιό περιοδικά διακόπτεται, έστω και για ένα ή δύο λεπτά.
Η καναδική έρευνα συμπέρανε ότι η καθημερινή σωματική άσκηση -έστω μισή ώρα γρήγορο περπάτημα- μειώνει κατά 25% έως 30% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγή: health.in.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Πριν μιλήσουμε για το φυσιολογικό ποσοστό λίπους, καλό είναι να γνωρίζετε και κάποιες παραμέτρους που το καθορίζουν: 1. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. 2. Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία. 3. Το σωματικό λίπος ποικίλλει κατά πολύ ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κληρονομικότητα. 4. Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό, 5-12% περίπου για τους άντρες και 10-16% περίπου για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος.  Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ   Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στο

Λιναρόσπορος , ο «χρησιμότατος»

Επιμέλεια:   Ελένη Φουσέκα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος  Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μη

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πρέπει να ζυγίζω 10 κιλά κάτω από το ύψος;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό βάρος πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με το σώμα μας. Το σώμα αποτελείται από λίπος, μυϊκή μάζα , υγρά και οστά. Τα σώματα μας διαφέρουν , είτε σε σωματότυπο, είτε σε σωματική διάπλαση ή ακόμα και σε φυσική κατάσταση. Ακόμα και αν θελήσουμε να συγκρίνουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίσης ηλικίας και ίδιου αναστήματος δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο σωματικό βάρος. Επομένως σίγουρα το 10 κιλά κάτω από το ύψος είναι μια πολύ γενική σύσταση αφού δεν διακρίνει ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση. Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού βάρους για το ύψος μας χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα (ΔΜΣ= Β/Υ2). Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος μας αν το αποτέλεσμα που θα προκύψει βρίσκεται ανάμεσα στο 20-25. Ακόμα όμως και α